История

 

Ще започнем нашата история от далечната 1969 г., когато бургаския вестник “Черноморски Фронт” публикува в броя си от 2 октомври първата статия за 20 етажния хотел на Балкантурист. Николай Жишев, тогава първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Бургас, прави първата копка на новия строеж и „мощен багер загребва земя със стоманени челюсти“.

 

Първоначалната идея е новия хотел-ресторант, който се строи в центъра на Бургас, срещу сградата на ОК на БКП да носи хубавото име “Бургас”. Хотелът има 55 куб. м застроен обем и е оформен в две тела-ниско двуетажно за приемните площи, и високо на 19 етажа, от които 16 хотелски, 2 инсталационни и последния , на който се намира панорамния ресторант.

 

На 14 октомври 1975 вестник “Земеделско знаме” съобщават, че в центъра на Бургас вече извисява ръст 21 етажния хотел-ресторант „ Бургас“.

 

Той разполага с 400 легла, има летен ресторант-сладкарница, магазини и щандове за сувенири, банкетна зала, зала за конференции, а на най-високия етаж „ще бъде обзаведен панорамен ресторант“. Хотелът се изгражда по проект на „ Турист проект“ с ръководител арх. Тодор Кожухаров. Изпълнител е ДСУ „ Общо строителен район“- Бургас.

 

В брой 8962 от 10.07.1976 на вестник “Черноморски Фронт” излиза информация, че на 9ти юли 1976 хиляди граждани са се събрали на Червения площад в Бургас за да присъстват на официалното откриване на най-големия за сезона туристически обект- хотел България.

 

През октомври 1977 г. с решение на МС се създава Обединение „Интерхотели“. Хотел България се обособява като самостоятелно поделение в системата на „Интерхотели“ наречено туристически комплекс „Интерхотели-Балкантурист“- поделение “ България“.

 

 

 

Назад